Startsituatie

De auto in kwestie heeft al langere tijd een probleem. Vorig jaar oktober heeft de auto onderhoud gehad. Tijdens het onderhoud zijn er ook banden vervangen en is de auto uitgelijnd. Na het onderhoud begonnen 2 problemen zich te ontwikkelen. Het eerste probleem was dat de auto een trilling had vanaf de 90 km/h tot … km/h. Dit probleem is zich steeds verder gaan ontwikkelen en lijkt ook steeds erger te worden. Om dit probleem op te lossen heeft de vaste garage al verschillende zaken vervangen, veranderd en gecontroleerd. Helaas heeft al het geleverde werk nog niet voor een oplossing gezorgd.

 

Daarnaast heeft de auto nog een ander probleem, als de auto met koude motor gestart wordt dan zit er een trilling in de motor. Het probleem zit als volgt: Als de motor koud gestart wordt loopt de auto heel kort even goed, daarna gaat de auto meteen slechter lopen. Dit slechter lopen vertaalt zich in een auto die niet strak op 6 cilinders loopt, hij moet zijn best doen om de motor aan te houden. Nadat hij dit even kort heeft gedaan gaat de motor daarna weer strak op 6 cilinders lopen. Er is dan verder niets aan de auto te merken of te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

Tijdens het ophalen van de auto hebben we eerst een stuk over de snelweg gereden met de klant. Zodat de klant kon laten voelen wat voor trilling hij voelde op de snelweg. De trilling was duidelijk merkbaar. Nu weten wij dat we over dezelfde trilling praten. De reden dat we dit doen is omdat je dan zeker weet dat je het over dezelfde trilling praat, anders zou het kunnen zijn dat je een andere trilling aan het zoeken bent dan dat de klant bedoeld. We gaan hier een dag later mee verder of we ook het onderdeel kunnen vinden wat de trilling veroorzaakt.

 

Omdat de auto ’s ochtends met koude motor het tweede probleem heeft hebben we de auto een nacht laten staan om in de ochtend dit kunnen testen. Tijdens deze test hebben we de tester aangesloten met de meetwaardenblokken aan, daarnaast is er met de oscilloscoop de bobines en de injectoren gemeten. Toen alles klaar stond om te meten is de auto gestart om te zien of de klacht zich nu voordeed. Tijdens de koude start bij ons deed de klacht zich niet voor. De auto liep meteen strak op 6 cilinders en ook was er geen trilling voelbaar. Nu was het de nacht voor de meting ook geen koude nacht, dit kan ertoe hebben geleid dat de storing zich niet voordeed.

 

Omdat de problemen met de motor zich niet voordeden zijn we begonnen met de trilling in het onderstel. Om te beginnen hebben we de auto omhoog gezet en zijn we alle spelingen gaan controleren. Dit was al door het vorige bedrijf gedaan, maar controle is altijd beter als aannemen dus deze heb ik opnieuw gecontroleerd. Voor was alles in orde, iets wat ik al verwachten omdat je anders de trilling vooral in het stuur zou voelen. Maar je voelt hem vooral bij je voeten tijdens het rijden, dit betekent meestal dat het vanachter komt. Bij de controle achter viel ons oog meteen op de differentieel rubbers. De achterste was compleet versleten, deze was ook al ingescheurd, zie afbeelding 1. De voorste waren wat versleten maar kunnen de trilling niet veroorzaken. Het achterste rubber kan dat wel. Doordat het rubber versleten is kan het differentieel meer bewegen. Als deze kan bewegen kan hij kleine trillingen uit het onderstel vergroten en doorzetten naar het voertuig. Uit testen met een trilling meter bleek ook dat dit het geval is. Er kwam een trilling binnen op het differentieel maar door het versleten rubber werd deze vergroot overgebracht naar de auto. Dit zorgt dus voor het trillende gevoel met rijden. Dit had door het garagebedrijf opgemerkt moeten worden tijdens het vervangen van het differentieel.


Maar er komt ook al een trilling binnen. Na controle van de remschijven bleek dat links achter de remschijf een slinger heeft. Deze slinger zorgt voor onbalans en geeft een trilling door aan het differentieel.       

                                                        

Oplossing trilling probleem

Om het trilling probleem op te lossen moeten de remschijven aan de achterzijde vervangen worden. Deze moeten vervangen worden samen met de remblokken en de indicatoren. Als je de remblokken niet vervangend gaan deze verkeerd inslijten op de nieuwe remschijf waardoor je de nieuwe remschijf ‘kapot’ maakt en de blokken. Daarnaast moeten de differentieel rubbers vervangen worden. Als beide zaken vervangen zijn is de auto trillingvrij.

 

Verdere diagnose slecht lopen bij koude start

Om vast te stellen waarom de auto slecht loopt bij een koude start zijn we bij de basis begonnen. Met een koude start zijn er maar een beperkt aantal signalen nodig om de motor goed te laten lopen. Omdat de motor het, uit informatie van de klant, vooral doet met kouder weer blijven er nog maar een beperkt aantal mogelijkheden over. We zijn daarom begonnen met de echte basis, kijken of de auto goed vonkt en goed inspuit. Omdat ervaring leert dat dit type motor gevoelige injectoren heeft hebben we deze gemeten met de oscilloscoop. De aansturing van de injectoren was in orde, hier was niet te zien dat er een injector langer aan wordt gestuurd omdat deze bijvoorbeeld lastig zijn druk vast houdt. De kans op een lekkende injector wordt dus kleiner, maar omdat deze injectoren bekend staan dat ze na druppelen als hij eigenlijk dicht moet staan hebben we de bougies verwijderd om met een camera de onderzijde van de injectoren te controleren. Als er een van de injectoren nat is aan de onderzijde is de kans groot dat deze injector lekt.


Het verwijderen van de bougies was lastig, te zien was dat ze al vaker los waren geweest, er waren 2 bobines omgewisseld en wetende dat er al gezocht is naar het probleem weet je dat de bougies los zijn geweest, maar helaas ging het losmaken niet vanzelf. Doordat er een vorige keer vet aan de bougies is gesmeerd voor vermoedelijk de montage zijn deze erg vast gaan zitten. Door ze voorzichtig los te trekken is elke bougie goed losgekomen.


De controle met de camera liet geen sporen van lekkage zien bij de injectoren, wel was duidelijk dat de bougies aan vervanging toe waren.  Daarnaast was ook zichtbaar dat de kleppendekselpakking lekt. Deze laat olie achter in het bougie-gat van cilinder 4 en laat ook olie over het uitlaatspruitstuk lekken. Dit kan voor vervelende lucht zorgen. Daarnaast kan dit een bobine kapot maken als het tussen bougie en bobine komt. Het is dus zaak deze pakking mee te vervangen.

 

Oplossing slecht lopen met koude start

Om het slechte lopen met koude start op te lossen moeten de bougies vervangen worden en om schade in de toekomst te voorkomen moet ook de kleppendekselpakking meegenomen worden. Als beide vervangen zijn vermoed ik dat het probleem verholpen is. Ik kan dit niet met zekerheid zeggen omdat de klacht zich niet heeft voorgedaan bij ons.

BMW F11 530I: Trillingen