BMW E87 118I: Uitvallen

Startsituatie

De auto is bij ons gebracht met de klacht dat de auto stationair trilt en ook zie je ook dat de toerental schommelt. Als de klant afremt na hoge snelheid en koppeling indruk, valt de toeren naar de 500 t/min. De motor valt niet uit. Ook heeft hij opgemerkt dat de gasklep wel eens tikt.

 

De klant heeft de EGR-klep recent laten vervangen wat het iets verbeterd heeft maar nog geen oplossing heeft gegeven. (de auto heeft geen EGR-klep dus we verwachten dat het om de gasklep gaat, deze oogt vrij nieuw. Ook is de NOX-sensor recent vervangen. Daarnaast geeft hij aan dat er een olielekkage is geweest bij de oliekoeler en er veel olie over de motor heen is gegaan. Daarnaast heeft er een marter onder de motorkap gezeten. Deze heeft voor wat schade gezorgd wat goed hersteld zou moeten zijn.

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen door de auto uit te lezen. Er stonden wat fouten in over lage spanning en dat de motorloop niet altijd constant is. Die tweede foutcode zal als gevolg worden gezet van de klacht van de klant. De lage spanning codes komen in de praktijk vaak door een keer een lage accuspanning te hebben gehad. Niets om nu zorgen over te maken.

 

We zijn de motorloop gaan controleren. Deze was nu constant. Ook hebben we een proefrit gedaan, we merken geen stotteren tijdens de motorloop maar wel wat weinig vermogen. We zijn gaan kijken of de brandstofaanpassing op 0% staat of in de buurt daarvan. Ook omdat de auto is afgekeurd op zijn lambdawaarde.

 

Dit getal wordt in percentages uitgedrukt en geeft weer hoeveel de auto meer of minder in moet spuiten dan vooraf berekend is in de fabriek om de motor mooi rond te laten draaien. Dit getal mag +25% afwijken en -25%. Het resultaat staat hieronder:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met 30% staat hij ruim buiten zijn gestelde kader.

 

Dit kan vele oorzaken hebben, te veel of te weinig brandstof in de cilinder, te veel of te weinig lucht of te lage compressie. We zijn eerst met de brandstof gaan kijken of de drukken goed zijn. Dit was allemaal in orde waarop we de compressie zijn gaan testen. Ook de compressie was per cilinder gelijk. Bij de lucht viel ons op dat de luchtmassameter waarde wat achterbleef. Nadere controle wees uit waarom. De luchtslang zat los tussen gasklep en luchtfilterhuis waar ook de luchtmassameter tussen zit. Hierdoor kan er valse lucht langs lekken en krijg je een foute meetwaarde. We hebben de slang goed gemonteerd en wel vastgezet waarna de waardes in orde waren. Het probleem is hiermee opgelost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het tikken van de gasklep wat de klant opviel komt vermoedelijk door de EVAP-klep. Dit is een brandstofdamp afzuig klep welke achter de gasklep zit. Deze tikt tijdens werking en hoort ook te tikken.

 

Overige problemen

We hebben ook gekeken naar eventuele vervolgschade van de marter. Er is een omhulsul van een kunststof slang wat aangetast maar dit heeft geen negatieve functie op de werking en zouden we ook zo laten. Wat wel opviel was dat er veel olie onder de auto lag na even stationair te hebben gedraaid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oorzaak is een doorgeroeste carterpan. Ook lijkt hij wat te lekken aan het einde van de versnellingsbak echter kan dit door de lekkende carterpan doorwaaien naar achteren. Ons advies is eerst de carterpan te vervangen en dan alles goed te reinigen. Lekt hij achter ook nog, meestal zichtbaar na 750 km, kan daar nog een reparatie noodzakelijk zijn.

 

We hebben de carterpan vervangen waarna de auto weer probleemloos en lekkagevrij te rijden was. De overige olie die onder de auto zat bleek allemaal afkomstig uit de doorgeroeste carterpan. Na 750 km bleef de auto volledig lekkagevrij.