Startsituatie

De auto is gebracht met de klacht dat hij uitvalt als je hem verder dan 2000 t/min doortrekt. Dit is opeens begonnen. Er is al een nieuw brandstofpomprelais gemonteerd maar dit maakt geen verschil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We hebben de klacht eerst geverifieerd. Het uitvallen is niet zo zeer toerental afhankelijk maar meer last afhankelijk. Als je vol optrekt heeft hij het eerste moment nog geen turbodruk, als deze opspoelt en de auto meer brandstof nodig heeft valt de auto uit.

 

We hebben de auto hierna uitgelezen:

 

  • P008900 Regelaar 1 voor brandstofdruk, Ontbrekend vermogen
  • P008A00 Lagedruksysteem voor brandstof, Druk te laag

 

Meestal duidt dit op problemen met de hogedrukpomp of met de nokkenas. We hebben de hogedrukpomp uit de auto verwijderd waarbij we een hoop rommel zien onder waar hij de nokkenas raakt. De pomp is nog heel, ook als we deze los testen, het probleem zit hem in de nok die de nokkenas raakt en zichzelf aan het oplossen is.

 

We hebben deze stootnok op voorraad liggen en hebben er een nieuwe ingezet nadat we de nokkenas gemeten hebben. Hierbij hadden we eerlijk gezegd verwacht dat het probleem hiermee opgelost zou zijn maar dat was het nog niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De auto stopte er nog altijd mee bij last. Daarom hebben we de brandstofdruk gemeten. De hoge druk is eigenlijk goed, echter kan de lagedruk het niet bijhouden. Hierdoor zakt uiteindelijk ook de hoge druk. De lagedrukpomp lijkt defect te zijn/lek. Hierdoor krijgt de hogedrukpomp een lage druk en gaat hij stuiteren waardoor waarschijnlijk het nokje kapot is gegaan. We adviseren de pomp met zijn pompmodule in compleetheid te vervangen, dus niet alleen de losse pomp. Houdt hier wel rekening mee dat de tank wat leeg getrokken zal moeten worden aangezien deze bijna vol zit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volle tank kan ook een oorzaak zijn aan de problemen. Is er goede benzine getankt (euro 98) zonder vervuiling? Of is de tank hiervoor compleet leeggereden? Het is opvallend dat het gebeurt met een volle tank.

 

Vervolg

Het probleem is begonnen nadat de tank compleet leeg is gereden. De auto is toen weer gevuld met euro 98 (E5). Hierna deed de auto het niet of niet goed, voor ons onbekend en is het pompelement vervangen. Dit is voor een after-market pompelement vervangen.

 

We hebben in overleg de tank deels leeg getrokken en hebben het pompelement verwijderd. Deze hebben we los getest en we merken hierbij dat de pomp ontzettend warm wordt en de druk niet constant blijft leveren. De pomp is niet in orde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben hierna de andere kant losgemaakt om daar de vlotter te controleren en zien dat deze tank kant nog helemaal vol zit. De auto leegt dus ook maar een kant van de tank, er lijkt een probleem te zijn met de drukregelaar die aan die kant zit of de slangen. We hebben de slangen gecontroleerd en horen een lek maar kunnen niet plaatsen waar. Als we echter een pomp aansluiten op de regelaar zuigt deze ook geen brandstof aan. Deze slangen met regelaar moeten ook vervangen worden.

 

Als we extern een pomp met 7 bar op de slang aansluiten onder de achterbank kunnen we wel een proefrit maken op vermogen. Wel merken we dat de auto nog licht inhoud boven in toeren op vermogen. Dit zou aan de hogedruk pomp kunnen liggen echter zouden we het eerst eens proberen met een lange proefrit met originele pomp of het dan beter wordt. Het is op dit moment bijna niet merkbaar.

 

Voor nu hebben we de oude pomp teruggezet zonder alles aan te sluiten, de pomp werkt, maar de tank geeft een melding dat deze leeg is.

 

Vervolg diagnose

Nadat de tank vervangen is en het pompelement in de tank liep de auto eerst een tijdje stationair. Na de eerste testrit wou de auto echter helemaal niet meer lopen. We hebben de auto opgehaald om te kijken waarom hij het niet wil doen.

 

We hebben eerst de lage druk gemeten. Uit de tank blijft deze nu netjes op 7 bar hangen dit hebben we gemeten met de sensor als t stuk aangesloten op het brandstofsysteem. Lekkage is hierdoor dus ook uitgesloten.

 

We denken dat de auto geen brandstof krijgt vanuit de hogedruk pomp daarom losgehaald en halen uit de pomp veel ijzerslijpsel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De pomp moet vervangen worden maar vermoedelijk zit het ook in de injectoren. We hebben ze daarom allemaal getest, gereinigd en 4 stuks vervangen, twee hogedruk injectoren en twee lagedruk injectoren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opgebouwd, waarbij we ook nog de brandstofslang op de motor vervangen hebben aangezien deze wat scheurtjes had bij de aansluting, hebben we alles ingeleerd. De motor warm laten lopen en gereden. De eerste momenten deed de auto het goed maar daarna begon hij slecht te lopen. Bij controle was weer een tankhelft leeg.

 

Nu werd het lastiger aangezien alles nieuw zou moeten zijn maar toch wordt de tank leeg getrokken. We hebben diverse dingen geprobeerd, gecontroleerd en samen met andere naar gekeken. De auto blijft de bestuurderskant van de tank leegtrekken. We hebben uiteindelijk rook op het brandstofsysteem gezet en zien midden bij de tank komt er rook uit. Bij het losmaken van de slangen zien we een kleine beschadiging. We hebben er twee ijzeren buisjes ingezet en een rubbere slang overheen geschoven en deze aangedraaid op de buisjes. Nu is het tanksysteem lekvrij. We hebben er een grote proefrit mee gemaakt en de tank wordt nu gelijkwaardig leeggereden. De motor heeft ook het volle vermogen.

Audi S3: Uitvallen onder last