Audi Q5: Warm in de auto

Startsituatie

De auto is bij ons gebracht met de klacht dat de airco niet meer werkt. Er is eerder naar gekeken maar geen oplossing gevonden. Op de airco vullen na is er bij ons niets bekend wat er is gedaan aan de auto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen door airco te checken. De airco wordt inderdaad niet koud, het lampje op de display gaat wel aan en uit als je de schakelaar bediend. Hierna hebben we de foutcodes uitgelezen, er staat een foutcode aan voor de airco:

 

  • 00898 Aansturing aircocompressor

 

Deze foutcode kan slaan op een defecte aircoregelklep, de bekabeling daarvan of de regelmodule. We zijn begonnen bij de klep. Los aangestuurd werkt deze klep wel (extern spanning op de klep zetten).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna hebben we de bekabeling gecontroleerd. Deze loopt van klep, naar stekker onder de paravaan en van daar na de centrale elektronica module. Dit stuk hebben we gemeten. Op beide kabels komt overal 0V, er is dus geen aansturing vanuit de module. Als we er los spanning opzetten komt dit wel goed aan bij de regelklep ook als we het belasten. Het circuit is dus in orde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben gemeten of er aansturing is vanuit de airco regel module. Dit is ook niet het geval. De regelmodule moet vervangen worden en worden ingeleerd om het probleem op te lossen.

 

Inleren

We hebben de airco unit vervangen en na het vervangen moeten we deze ook inleren. Tijdens het inleren blokkeert de auto aangezien er regelapparaten worden herkend die er niet in thuis horen. Dit komt vermoedelijk doordat de auto schade heeft gehad en is opgeknapt met onderdelen die er niet in horen.

We hebben wat zaken uitgesloten en opnieuw gaan proberen of hij connectie maakt. De auto blijft niet starten, hij zet overal codes op dat hij geblokkeerd wordt. We hebben onderdelen los getest en zien wat we kunnen vrijgeven. Dit kan bij alles op de BCM na. Deze is geblokkeerd. Na een lijst te hebben uitgedraaid welke nummers erin horen zien we dat deze ook afwijkt. Nieuw is hij niet te krijgen, zit een half jaar levertijd op waardoor we er een gebruikte op hebben gezet en ingeleerd.