Audi E tron: Koelvloeistof lekkage

Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen met de klacht dat het koelvloeistofsysteem laag is. Het garagebedrijf heeft de rest gecontroleerd maar er zit nergens extern een lekkage. Het vermoeden is daarom dat het in het accupakket misgaat. Aangezien ze geen NEN-papieren hebben staat de auto bij ons voor diagnose.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

De auto is bij ons binnengekomen met een zo goed als leeg koelvloeistof vat. De klant heeft nog getest of de kachel warm wordt. Dit is wel het geval. Dit hebben we getest aangezien hier een schrijven voor is. 

 

We gaan het HV-systeem eerst vrij schakelen. Als hij wel inwendig lekt. Willen we op geen manier dat hij zo het systeem kortsluit door de koelvloeistof als we deze onder druk zetten. We hebben de auto eerst uitgelezen en zien dat er geen foutcodes in staan. Nadat we het HV-systeem hebben vrij geschakeld hebben we wat slangen afgesloten en zo het systeem op druk gezet. We merken dat de lekkage buiten de accu moet zitten. Dat systeem afsluiten maakt geen verschil voor de lekkage. We hebben wat kappen gedemonteerd en zijn verder naar voren gaan controleren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zien dat er sporen van lekkage zijn op het voorste subframe. Als we gaan bewegen aan onderdelen merken we een lekkage bij de thermostaatklep aan de bijrijderskant. Deze is defect en moet vervangen worden. Het onderdeelnummer hiervan is: 4KE963375K.


Deze staat buiten het HV-systeem. Dit hebben we ook weer ingeschakeld. Om te ontluchten moet je bij deze auto de testkast gebruiken, daar zit een ontluchtingsmogelijkheid op. Ons advies is het systeem te vullen door deze eerst vacuüm te zuigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kappen zijn nu nog onder de auto uit en de thermostaat hangt met 1 bout aan het subframe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kabels op deze stekker hebben dubbelgevouwen gezeten. Ons advies is de stekker met kabels mee te vervangen. Ook moet daarbij de zegel van het koelvloeistof vat vervangen worden. Daarnaast zit de paravaan vol met vuil. Deze moet ook gereinigd worden. Uiteindelijk is de reparatie door het bedrijf uitgevoerd, maar kwam de auto weer terug. Deze moet met de testkast ontlucht worden en dit kon met hun testkast niet. Omdat wij een originele testkast van de VAG-groep gebruiken konden wij dit wel en hebben we de auto ontlucht.