Audi A6: Waterschade

Startsituatie

Deze Audi A6 kwam binnen met het probleem dat er een hoop storingen. In de auto zitten voornamelijk CAN-bus storingen. Wij zijn een diagnose gestart om het probleem op te sporen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

Wij zijn deze diagnose gestart met het uitlezen van de auto, hierbij kwamen er een hoop storingen naar boven van veel verschillende computers. De meeste van deze storingen duidde op het CAN-bus netwerk. Dus zijn we gaan meten op de CAN-high en CAN-low van de auto op de motor ecu. Hierbij kwamen we tot de conclusie dat hier niks mis mee was omdat het signaal er goed uitzag zie onderstaande foto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het meten merkten we op dat er een hoop water van onder de auto vandaan kwam terwijl deze al dagen niet in de regen heeft gestaan. Dit duidt dus op een waterlekkage en/of verstopping ergens in de auto. We zijn de auto verder gaan inspecteren en zagen dat van onder de auto er veel water van de rechterkant afkwam. Binnen in de auto merkten we op dat de vloermat van de bestuurder en de twee achterste vloermatten nat zijn. Ook lag er een klein beetje water achter in de auto bij het reservewiel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben met wat water de afvoer van het dakraam gecontroleerd op verstoppingen. Daar was niks geks aan te zien omdat al het water er netjes uitliep vanuit de afvoer. We hebben ook wat water langs de raamstijlen van de vooruit laten gaan en hierbij zagen we dat het water bleef staan onder de paravaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieruit concluderen wij dat deze auto op verschillende plekken waterlekkage heeft en er vocht in heel de auto zit. Dit is vermoedelijk ook de oorzaak van de storingen naar boven komen. Doordat er vocht in stekkers en computers gaat zitten geeft dit altijd een hoop problemen. We kunnen op dit punt nog niet een oorzaak geven, hiervoor moeten we veel meer demonteren. We willen eerst echter overleg hebben hoe ver en tot waar we mogen gaan gezien de kilometerstand en leeftijd van de auto.

 

Vervolg diagnose

De waterlekkage van de auto moet gemaakt worden van de klant dus zijn wij de auto verder gaan demonteren om te zoeken naar van waar het water nu vandaan komt en waar het allemaal terecht is gekomen. We zijn begonnen in het interieur omdat daar de vloermatten heel erg nat waren. Na het demonteren van de stoel en een aantal bekledingsdelen konden we de vloermat opzij leggen. De vloermat was heel erg nat dat kon je ook terugzien aan de bodem van de auto. Op de bodem zat ook een ecu in een doos, het geluk hiervan was dat die goed dicht zat waardoor daar geen vocht in is gekomen. De stekkers van de stoel zijn ook vocht vrij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn verder gaan zoeken waar het water nu vandaan komt. Het moest aan de rechterkant vandaan komen na het demonteren van de paravaan konden we zien dat er wat water bleef staan en dat de paravaan vol zat met bladeren en troep. We hebben de deksel van de zekeringkast losgemaakt, hieronder zaten stekkers en daaraan kon je zien dat er vocht schade op zat. We hebben de stekkers goed schoon gemaakt met contactcleaner en er een laagje vaseline op gespoten om het water buiten te houden. Na het schoonmaken van de stekkers hebben we de auto opnieuw uitgelezen en waren alle gerelateerde foutcodes weg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu moesten we nog de oorzaak zoeken waardoor het water in de paravaan blijft staan. Na wat meer onderdelen gedemonteerd te hebben zagen we dat een water afvoer helemaal verstopt zat. We hebben deze weer grondig schoongemaakt zo ook de paravaan. Waardoor het water weer goed kan weglopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na dat we dachten dat we het probleem hadden opgelost bleek na een proefrit dat dat niet zo was want alle storingen kwamen weer terug. Daarom zijn we weer verder gaan zoeken om te oorzaak te vinden. Omdat we vocht aan de rechterkant van de auto hadden gevonden zijn we ook aan de passagierskant gaan kijken ook al is de bekleding niet vochtig. Na het demonteren van de rechter stoel en de bekleding er omheen konden we niet direct vocht schade zien. Al hoewel er wel ooit wat vocht heeft gestaan dit was te zien aan de vloer. Na wat verder inspecteren van de vloer zagen we wat stekkers die lichte oxidatie hadden. Dit is zo weinig dat dit niet de oorzaak zal zijn van het probleem, we hebben de stekkers wel goed schoon gemaakt en terug gestoken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na wat nazoeken van de voertuigdata hadden we al de locaties van de ecu’s kunnen vinden zodat we die konden controleren op vochtschade. Er zaten er een aantal achter het dashboardkastje, na het demonteren hiervan konden we er makkelijk bij. We hebben alle stekkers gecontroleerd maar hier konden we niks geks aan vinden. Aan de achterkant van de auto zitten ook op twee plekken een paar computers aan de rechterkant en aan de linkerkant. Ook hiervan hebben we al de stekkerverbindingen gecontroleerd op vochtschade, maar ook hier was niks te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op internet hadden we gelezen dat de stekker van de versnellingsbak ecu ook nog wel eens vocht schade kan hebben. Na het omhoog zetten van de auto konden we makkelijk bij de stekker. Na deze gedemonteerd te hebben konden we zien dat ook hier geen vochtschade te vinden is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het rare aan deze storing is dat het sporadisch opkomt de ene keer direct als we de auto starten en de andere keer pas als de auto 5 min heeft gelopen. Als je de auto dan weer wilt startten slaat hij wel aan maar valt daarna direct weer uit. Als je dan een aantal minuten wacht kun je de auto weer normaal starten en zijn de storingen weg. We hebben daarom geprobeerd doormiddel van de ecu’s op te warmen proberen de storing naar boven te halen. Dit hebben we bij een aantal ecu’s gedaan, maar dit gaf geen directe aanwijzing naar een ecu. Hierbij merkten we wel op dat de motor ecu al een keer opengemaakt is geweest. Deze hebben we opnieuw opengemaakt maar we kunnen er geen defect aan vinden ook niet op het moment dat we hem op een testbank op verschillende posities en manieren testen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn op een andere dag weer verder gaan zoeken naar de oorzaak van deze storingen. Zoals besproken hebben we wat regelapparaten uitgebouwd en deze los op de testbank gecontroleerd. We zijn begonnen met de ABS-unit. Deze geeft uitgebouwd geen problemen. Ook als we de temperaturen veranderen. Hierna hebben we dit gedaan bij de TCU (versnellingsbak unit) opnieuw dezefde testen gedaan maar er komt niets naar boven. Pas toen we de ECU hebben uitgebouwd en deze een paar keer hebben warmgemaakt komt het probleem naar voren. Dit houdt even aan tot alles weer afkoelt en de communicatie zich herstelt. We hebben de ECU opengemaakt maar kunnen niet het onderdeel uitgemeten krijgen wat het probleem veroorzaakt. De meest voorkomende onderdelen die stuk gaan op de printplaat bij deze Audi zijn in orde. We zien wel dat er vochtschade op de printplaat zit. Ons advies is daarom een gebruikte monteren.

 

We hebben een gebruikte ECU ingeleerd waarna de problemen opgelost zijn.