Startsituatie
Deze youngtimer start niet meer. De paravaan van deze auto was verstopt door vuiligheid wat van de bomen was gevallen. Dit heeft de afwatering van de paravaan verstopt, waardoor deze volliep met water. Om dit op te lossen heeft de klant zelf de paravaan losgehaald en ook de accu verwijderd om het schoon te maken. Na het schoonmaken heeft hij alles weer gemonteerd en wilde de auto niet meer aanslaan, hij gaat wel rond. De klant zegt dat hij geen fouten heeft gemaakt en alles goed is aangesloten. Hiervoor had de auto geen startproblemen dus het probleem lijkt veroorzaakt door de ‘reparatie’.
Bij de betreffende garage hebben ze eerst alles gecontroleerd. Na het losmaken van de paravaan viel op dat de accu gescheurd was, deze lijkt te zijn gevallen. De klant gaf aan dat dit niet het geval was, en dit kan natuurlijk ook niet de problemen veroorzaken die nu aan de hand zijn. Bij een kapotte accu zou de motor niet meer rondgaan. Na het vervangen van de accu hebben ze de diagnose voortgezet. Duidelijk was dat de motor rondgaat, om te kijken of de motor vonkt hebben ze de bougiekabels losgemaakt en de bougies gedemonteerd. Hierdoor wisten ze dat de motor vonkte en ook dat de motor vonkt met de bougies die bij de motor horen. Daarnaast hebben ze direct de compressie gemeten. Deze was op elke cilinder gelijk en rond de 9 bar. Dit is ook ruim voldoende. Om te kijken of de auto ook brandstof kreeg hebben ze de injectoren verwijderd en deze aangesloten gelaten op de rail. Tegelijk is de auto gestart en elke injector spoot benzine, er was er ook geen die veel meer of minder in spoot als de ander. Omdat de auto geen foutcodes had en alle basis ingrediënten in orde leken kwamen ze niet meer verder. Wij zijn ingeschakeld om de diagnose voort te zetten.
Start diagnose
We zijn begonnen de klacht te verifiëren, de auto ging nog altijd rond maar sloeg nog niet aan. Dit blijft onveranderd. Omdat de basis klopt, de motor krijgt brandstof, heeft een vonk, krijgt lucht en heeft compressie kunnen we al een hoop afstrepen. Om aan te slaan heeft een motor niet veel meer nodig. Wel is het nog de vraag of alles op het juiste moment komt en met de juiste hoeveelheid. Om deze reden hebben we de auto uitgelezen. De auto heeft er diverse foutcodes inzitten. Deze zijn:
18010 – voedingsspanning contact 30 spanning te laag
00532 – voedingsspanning signaal te zwak
00562 – sensor voor oliepeil/tempratuur onderbreking/kortsluiting met plus
01565 – bagageruimtelampje kortsluiting met massa
01545 – sensor parkeerhulp linksachter defect
Tijdens het starten viel ons op dat de auto net niet aan wou slaan, er was niet veel meer nodig om dit wel te laten gebeuren. Dit in combinatie met de foutcode op de tempratuursensor is interessant hier zijn we eerst ingedoken.
Om vast te stellen of de temperatuursensor werkt en welke temperatuur deze registreert zijn we de live waardes gaan meten van de auto met de testkast. Hierop zagen we dat de koelvloeistof op -23® gemeten werd, in een werkplaats in Nederland kan dit natuurlijk nooit de juiste temperatuur zijn. We hebben de sensor losgetrokken, de tempratuur gaat dan naar -48® het einde van zijn kenveld. De auto registreert dat dit een koude waarde is maar weet ook dat dit zijn eindwaarde is, meestal is het circuit dan onderbroken omdat het bijna onmogelijk is dat dit een echte waarde is. Hij gaat dan op een vaste hoeveelheid inspuiten die meestal goed genoeg is om (met moeite) te starten, bij elke temperatuur. Met de sensor los sloeg de auto weer aan. De auto liep hierna ook vrij goed, natuurlijk nog veel te rijk omdat de temperatuur te koud wordt geregistreerd maar nu weten we in ieder geval waar het probleem zit. Om vast te stellen waar het probleem zich bevindt hebben de ohmse waarde van de temperatuursensor gemeten. Deze kwam niet overeen met de temperatuur die er in de werkplaats was. Er zit dus een probleem in de sensor. Na het vervangen van de sensor werkte de auto weer zoals het moet.
Het lijkt erop dat het vooral toeval was dat dit tegelijk gebeurde met het schoonmaken van de paravaan. Er zit immers geen connectie tussen de 2 onderdelen.
Kenveld
Tijdens deze diagnose hebben we het gehad over het kenveld. Wil je meer te weten komen over een kenveld, wat het is, waarvoor het wordt gebruikt en wat je er mee kunt als techneut? Neem dan contact op met onze partners van Tech Talent Training en schrijf je in voor een van de cursussen.
Deze tabel geeft de karakteristiek weer van een NTC weerstand. Op het moment dat de auto warmer wordt zakt de weerstand. Bij deze auto zat er een interne extra weerstand in de sensor die de weerstand hoger maakte. Doordat de weerstand hoger is meet de computer een andere spanning en geeft hij dit weer als een koudere temperatuur. Met alle gevolgen van dien.