Startsituatie
Deze Audi A6 is bij ons terecht gekomen met meerdere klachten. Het autobedrijf dat de auto gebracht heeft kreeg deze binnen met de klacht dat het ABS-lampje brandt en het lampje van de antislipregeling. De klant heeft de auto uitgelezen en zij kregen 2 fouten:
De klant heeft de remlichtschakelaar vervangen voor een universele, dit maakte geen verschil voor de fout en ook de toerentalsensor heeft hij vervangen voor een universele maar ook dit heeft geen effect voor de foutcode. Tijdens zijn diagnose zag hij dat de remlichten ook aangingen als de ruitensproeier bediend werd en de achterlichten soms stonden te knipperen. Ook leek de achterste ruitenwisser een eigen wil te hebben. De klant heeft de kabelboom al gecontroleerd in de achterklep, dit was allemaal in orde. Omdat hij niets kon ontdekken wat er misging is de auto bij ons gebracht voor diagnose.
Start diagnose
We zijn de diagnose begonnen met de klacht te verifiëren. En inderdaad zoals verwacht, de waarschuwingslampjes zijn aan. Ook gaan de remlichten aan zoals verwacht tijdens het bedienen van de ruitensproeier, de achter wisser heeft zijn eigen wil en de achterlichten knipperen.
Omdat we in totaal 58 foutcodes hadden en er ook al zaken zijn losgehaald en vastgeklikt aan de auto is dit geen ideaal startbeeld. Daarom zijn we de foutcodes gaan wissen. Hierna komen er 29 terug. Dit zijn de volgende fouten:
We zijn begonnen te kijken hoe de stroom loopt van het ABS-systeem, de achterlichten en de ruitensproeier. Het vreemde is echter dat er het nergens samen lijkt te komen. De remlichtschakelaar loopt door beide controle modules heen van het comfort systeem maar de ABS-sensor links voor niet. Het lijkt er dus op dat we te maken hebben met 2 problemen met gelijke klachten.
We zijn begonnen bij de achterste regelmodule. Aangezien het hier wat vochtig is verwachten we hier het probleem te vinden. Echter kunnen we daar niets mis aan meten. Het CAN-bus signaal is in orde zoals hieronder te zien is, maar ook alle voedingen kloppen.
De CAN-bus zoals we hem achter gemeten hebben.
Omdat alles klopte zijn we de regelunit open gaan maken. Ook vanbinnen lijkt hij te kloppen, er is nergens schade of vocht te zien.
Hetzelfde hebben we gedaan bij de voorste controle unit. Ook hier is alles in orde. Hier lijkt het probleem niet in te zitten.
Als laatste zijn we opnieuw op de portal gaan zoeken van Volkswagen/Audi. Daarop zagen we dat soortgelijke klachten, op de snelheidssensor na, ook voor kunnen komen als je de achterlichten vervangen voor LED-achterlichten. Aangezien we een fout hebben op de achterlichten met een 21W lamp zou het best wel eens kunnen dat hier wat in zit. We gaan de configuratie controleren en zien daar dat er geen ledlampen in zouden moeten zitten. We hebben navraag gedaan aan de klant of er echt niets is veranderd aan de auto recent.
Veranderingen
Er was niets veranderd aan de auto. Waarom de configuratie niet klopt kunnen we op dit moment niet zeggen maar het lijkt onbelangrijk aangezien daar niets in veranderd is.
We zijn verdergegaan met het meten van het HS-CAN bus signaal, deze is verstoord en dat is hiernaast op de afbeelding te zien. Hierop zijn we verschillende modules los gaan koppelen, om te zien of hierop het signaal veranderd. De ECU losliggen, verschillende modules in de auto voor- en achterin. Maar dit allemaal had geen verschil op het CAN-bus signaal.
Het HS CAN-bus signaal
Omdat we hier niet mee verder kwamen hebben we ons verdiept in de storing dat de snelheidssensor rechtsvoor niet werkt. We hebben onze testkast aangesloten en zijn naar de live waarden gaan kijken. Als we het wiel bewegen blijft deze op 0 km/h staan, wanneer we bij de andere wielen dit doen komt er wel een snelheid bij te staan. Dus hebben we het signaal van de snelheidssensor linksvoor vergeleken met het signaal van de snelheidssensor rechtsvoor. Op de afbeelding rechts is te zien de sensor van rechts en de afbeelding links de sensor van links. Hier zit dus duidelijk verschil tussen.
Hierna hebben we de stekker aan beide kanten losgekoppeld en hebben we opnieuw de kabel gemeten, dit signaal is op de afbeelding hieronder in het blauw te zien. Dit signaal is er aanwezig wanneer beide kabels losliggen, dit mag niet het geval zijn. Deze moet eigenlijk dan op 0V liggen, dus er zal in de kabelboom ergens iets misgaan.
We hebben de kabel gevolg en deze ging binnen de auto door, al snel kwamen we bij een aantal stekkers uit. Deze stekkers hebben we losgekoppeld en hier troffen we corrosie aan, er zal waarschijnlijk vocht in de stekkers zijn gekomen doordat de paravaan helemaal vol zit met bladeren.
Deze hebben we netjes gereinigd en opnieuw gemonteerd, hierna werkt de ABS-sensor weer, dit probleem is dus opgelost. Maar het probleem met de achterlichten blijft nog wel af en toe voorkomen en een storing in het dashboard. We kwamen erachter dat als we de kabels bewegen op de ECU de storing opnieuw erin springt in het dashboard. We hebben bij welke kabels het signaal wegvalt als we de kabels bewegen.
De kabels die in de stekker van de ECU zitten het probleem veroorzaken van de storing die we nu nog hebben. Als we de stekkers bewegen valt soms het signaal weg. Hierop hebben we de stekkers opnieuw afgesteld, omdat deze te los zaten viel het signaal soms weg als we de stekker bewogen. Hierna is het CAN-bus signaal hersteld en werkt de auto weer helemaal naar behoren zonder foutcodes.