Startsituatie

De auto is door het bedrijf in Duitsland gekocht, bij de aankoop was de accu leeg. De auto is daar opgestart en gaf toen een motorstoringslampje. Volgens de verkoper heeft hij het altijd goed gedaan en geen last van fouten gehad voordat de accu leeg was. Tijdens de rit naar huis was de auto probleemloos, eenmaal terug is er een nieuwe accu in gegaan en heeft de auto het 250 km probleemloos gedaan. Toen de auto eenmaal verkocht was en de nieuwe eigenaar ermee naar huis reed had hij nog geen 20 km gereden of de auto ging op storing. Er is dan geen gas te geven en de auto valt uit. Er stonden foutcodes in op de gasklep. De adaptiewaardes zijn gereset, er bleek toen ook dat er een nieuwe gasklep opzat en een van de kabels leek ook nieuw.

 

Na het resetten is er 350 kilometer met de auto gereden, probleemloos. Echter toen de klant weer ging rijden kwamen de problemen weer terug. De auto valt vooral vaak uit als je naar een rotonde toe rijdt en vervolgens de auto laat uitrollen. Daarnaast kwam het pas ook voor dat de auto het deed bij starten. Nadat de stekker van de gasklep gedemonteerd en gemonteerd was leek het probleem weer weg te zijn. Later kwam dit toch weer terug. De auto staat bij ons voor diagnose.

 

Start diagnose

We zijn begonnen de storing te verifiëren. We gaan met de auto rijden en gaan kijken of hij inderdaad uitvalt bij het oprijden van rotondes. Dit doen we met de testkast erbij zodat we de live waardes in de gaten kunnen houden. Tijdens deze proefrit is de auto niet uitgevallen of de storing erin gekomen. Hierna hebben we de auto binnengezet om na te lopen en wat metingen te verrichten. Wat ons gelijk opviel was bij de stekker van het gaskleppenhuis, er was een draad bijgelegd en de originele bekabeling losgekoppeld. Deze kabel die bijgelegd is zijn we gaan volgen waar die naar toe gaat, we kwamen uit bij de ECU. Ze hebben een van de draden die naar het gaskleppenhuis gaat vervangen door een andere draad en deze los erbij gelegd. Deze draad is een van de controle draden die de aansturing van de gasklep controleert.

 

Op de foto hieronder is de stekker van de ECU te zien, hier is ook de kabel losgekoppeld en vervangen voor een andere kabel. We hebben de signaaldraden die naar het gaskleppenhuis gemeten vanaf de ECU. Het signaal is op de foto rechtsonder te zien, als de auto in storing slaat dan valt dit signaal weg. De rode lijn is het gemeten signaal van de kabel die in orde is, de blauwe lijn van de kabel die is gerepareerd. Te zien is dat hij aan de 0 lijn blijft plakken. Hij wil wel omhooggaan maar komt niet omhoog. Er lijkt dus nog kortsluiting te zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons advies is om de kabelboom na te lopen of de kabel nog goed is. Misschien is er een losse kabel bijgelegd omdat de originele kabel beschadigd is, mocht dit het geval zijn zullen er waarschijnlijk meer kabels kapot zijn in de kabelboom. Daarnaast is ons vermoeden dat de ECU defect zal zijn, en ook deze zal dus vervangen moeten worden om het probleem met het gaskleppenhuis op te lossen. Ons advies is echter te beginnen met de kabelboom te controleren.

 

Controle kabelboom

In overleg met het bedrijf hebben we de originele bekabeling gecontroleerd, we hebben de tape verwijderd om te kijken of de kabel ergens beschadigd is. Hierin zijn we niks tegengekomen, vervolgens zijn we de kabel gaan nameten om te zien of er een onderbreking in zit. We hebben de meter aangesloten en toen hebben we de kabel op alle punten bewogen, het signaal is niet weggevallen en dus is de originele kabel goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is dus onterecht een losse kabel bijgelegd wat dit probleem niet heeft verholpen. Dit zal waarschijnlijk gedaan zijn omdat het niet gelukt is de vorige keer een goede diagnose te stellen. Het probleem zit niet in de kabelboom maar in de ECU. De ECU zal dus vervangen of gerepareerd moeten worden, ook de kabel die erbij gelegd is moet weggehaald worden en de originele kabel weer op de stekker terugzetten. Om de auto origineel te maken. We willen eerst proberen de ECU te repareren, lukt dit niet gaan we opzoek naar een gebruikt exemplaar die we dan weer inleren.

                 

Reparatie ECU

Helaas lukt de ECU repareren niet meer. Het lijkt erop dat er in het verleden al een poging is gedaan deze te repareren. De solderingen zijn slecht gedaan en er is veel vochtschade in de ECU. Deze zal vervangen moeten worden voor een gebruikt exemplaar. Na deze vervangen te hebben waren de problemen opgelost. De auto rijdt inmiddels weer probleemloos rond.

Audi A3: Geen gas, geen gang